Ik vind schrijven gewoon leuk
Zeker als er ook nog ergens mensen te vinden zijn die mijn werk lezen
Maar waarom gaat een mens nu weer schrijven? Ja, daar vraag je wat.
Waarschijnlijk is de basisreden dat je gaat schrijven gewoon dat je het leuk vindt en er al jong mee begint. En dat jong beginnen lukte bij mij wel. Op het Visser 't Hooft lyceum in Leiden, waar leraren je toen nog motiveerden om de lat voor jezelf steeds hoger te leggen. Met een rector (die zelf romanschrijver was) en een tekenleraar (zelf beeldend kunstenaar) die je aanmoedigden om iets met je duidelijk aanwezige creatieve aanleg te gaan doen. Maar ja, op die leeftijd van een jaar of 18 luisteren kinderen vaak slecht naar de -achteraf gezien- zeer wijze woorden van hun leraren en ouders. Ik was daar geen uitzondering op. En dus kwam een creatieve loopbaan er toen niet van. Het werd de ICT, eerst in de techniek en later in het management. En nog weer later in het eigen ondernemerschap in de financiële sector.
Schrijven is goed voor je omzet als ondernemer
Maar als eigen ondernemer heb je én een goed imago én klanten nodig in een stevig concurrerende wereld met hele grote spelers. Zo had ik in mijn financiële bedrijf de banken als concurrent. En een imago dat je heel goed weet waar je het over hebt opbouwen is lastig zonder de enorme reclamebudgetten van die banken. En klanten moet je toch ergens vandaan halen.
Compass charts zorgde voor een doorbraak
Een perfecte manier om naam te maken en klanten te trekken bleek het uitgeven van een eigen weekblad op het gebied van "beleggen per computer" dat verscheen onder de naam "Compass charts" met een dagelijkse update per fax (Die bestond toen nog!) voor beleggers te zijn. Overigens werd de tekst onder de grafieken, zoals hier onder te zien is met een zelf gebouwd programma geschreven. Een soort AI voordat iemand de term kende. Dat het niet door mensen werd geschreven is nooit door iemand ontdekt.
Boeken voor beleggers
En daarnaast bleek het verzorgen van een groot aantal zeer gerichte non-fiction boeken een duidelijk schot in de roos. Elk boek pakte één bepaald onderwerp uit de brede beleggerswereld. Het succes van de publicaties trok de aandacht van financiële tijdschriften. Ook daar verschenen artikelen van ondergetekende in. In 2005 ben ik met het eigen bedrijf gestopt. Mijn boeken uit die tijd vind je nog wel eens in de tweehandsafdeling van De Slegte.
Door de inmiddels extreme regelgeving was de lol van het werk er wel van af. Maar er was wel een enorme berg geschreven materiaal geproduceerd. Mijn plezier in het schrijven was in deze periode wel weer helemaal teruggekomen van misschien wel nooit helemaal weggeweest. Dat was dan nog een duidelijk voordeel van die periode.
Artist impression van de e-book versie van dit boek |
Het internet in de jaren '90 zorgde voor een revolutie in de schrijverswereld
Maar er had zich intussen nog een grote, zeg maar revolutionaire ontwikkeling voorgedaan in die tijd. Namelijk de opkomst van het internet en het gemakkelijk zelf kunnen maken van een website. Een waar paradijs, voor schrijvers die niet meer afhankelijk waren van derden om hun schrijfwerk aan de buitenwereld voor te leggen. Een belangrijke ontwikkeling daarbinnen waren de weblogs of blogs die met hun extreme snelheid van bijwerken een hele nieuwe dimensie aan de nieuwsvoorziening toe gingen voegen. Op dit moment zit je zelfs in een dergelijk weblog te lezen. Ik geef daar de voorkeur aan ten opzichte van websites door de zeer efficiënte manier van werken die weblogs mogelijk maken. Ok, het is wat minder qua vormgeving, maar wie is in vormgeving geïnteresseerd als je naar informatie zoekt die je nodig hebt? Niemand toch?
Nieuwe kansen voor de wereld van kunst en cultuur
Een wereld die in de media meestal een ondergeschoven kindje was, was de wereld van de kunst en cultuur. En daar lag werk. Heel veel werk. Een bedrijfje om de kunst te ondersteunen zag het licht en was al snel heel succesvol. Ruim 150 kunst- en cultuurgerichte websites en weblogs kwamen online met bezoekcijfers waar je tegenwoordig als websitebeheerder alleen nog maar van kunt dromen.
Voorlezen uit eigen werk |
Ook de oude drang tot zelf schrijven was gebleven. Hierboven zien we ondergetekende bezig met het voorlezen van eigen poëzie op een evenement van de gemeente Lisse in 2023.
De vraag naar schrijfwerk blijft en groeit
Naast de internetwereld bleef ook het freelance werk. Nog steeds in de financiële wereld, maar ook in de wereld van de beeldende kunst. De oude truc van een vorm van een periodiek, samen met gespecialiseerde boeken om aan klanten te komen, bleek ook uitstekend te werken voor kunstenaars en andere professionals in de kunstwereld.
Wat je als schrijver al niet moet doen voor een artikeltje. Bijvoorbeeld een proefrit maken op een lijnbus om eens te ervaren hoe dat nu is. Heel leuk om te doen, natuurlijk |
Een lokale krant en vragen van een nieuwe doelgroep
Later kwam daar nog een kleine twee jaar het schrijfwerk voor een lokale krant bij. Leuk en veelzijdig qua onderwerpen. In het LisserNieuws en enkele andere kranten is een flink aantal artikelen met foto's van ondergetekende verschenen over zeer uiteenlopende onderwerpen. Naar aanleiding van deze artikelen kwamen er steeds meer vragen of ik ook voor anderen wat schrijf- en fotografiewerk wilde doen.
Met name voor verenigingen, clubs en kleine bedrijven. Misschien was het toch wel weer een goede tijd om weer eens iets zakelijks op te gaan zetten?
En dus zag SibieSchrijft! het levenslicht.
En ik hoop daar nog de nodige jaren mee door te kunnen gaan.